Hibiskus Çayı, Jamaika gülü olarak da bilinen bu bitki Jamaika, Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayip adalarında yetişir. Bu bölgelere has bitkilerden biridir. Bu bölgelerde genellikle zencefil ile kullanılıp sıcak çay şeklinde veya soğuk bir içecek olarak tüketilir. Hibiskus çayına eski çay da diyebiliriz. Kafeinsiz bir çaydır ve yüksek C vitamini içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmekte faydaları da vardır. Özellikle Kaliforniya şehrinde en tutulan çayların arasında yer alan Hibiskus çayı Kuzey Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika ülkelerinde olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak kullanılan çayların başında gelir.
Hibiskus Çayının Faydaları
Tansiyon ve yüksek kan basıncını düşürmekte yardımcı olur. İyi bir antioksidandır. Kolesterolü düzenleyici ve mide kanserini önlemekte yardımcı olan bir çaydır. Vücudumuzdaki şişliği alabilme özelliğine sahiptir. Çeşitli hastalıklarla savaşır özellikle de kalp hastalıklarına ve damar tıkanıklığına karşı korucuyu niteliktedir.
Ayrıca kilo vermeye yardımcı bir çaydır. İdrar söktürücü bir bitkidir, idrara çıkmayı arttırarak rahatlama sağlar. Antioksidan özelliği ile de karaciğerimize karşı yararlıdır. Hücreleri uyararak kanser olma riskimizi en aza indirmesi de bu özelliklerin arasındadır. Kadınların dönemsel hastalıkları olarak bilinen regl ağrıları için bir ağrı kesici özelliği taşır, krampları keser, hormonları dengeler.
Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi bilinen kış hastalıklarına karşı koruyucu görevdedir. Antidepresan özelliği sayesinde sakinleştirir, bedenimizi ve zihnimizi rahatlatır. Büyük ölçüde susuzluğu giderir, vücuttan atılan sıvı için sıvı eksikliğini giderir, toksin atıcı bir özelliği vardır. Hibiskus çayı hazımsızlığı giderir, bağırsaklarda hareketlilik sağlayarak kabızlık önleyicidir. Hibiskus çayının faydalarını saydık gördüğünüz üzere bu bitkinin faydaları oldukça fazla ve etkili öyleyse sağlığımız açısından, hastalıklarla savaşması açısından mutlaka tüketmemiz gereken bir çaydır diyebiliriz.
Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır?
Hibiskus çayını hazırlamak için sadece kurutulmuş hibiskus çiçeği kullanılır ama tat vermesi için ya da direkt hibiskus çiçeğinin tadını almak istemiyorsanız, içmekte zorlanıyorsanız çayın içine bir miktar zencefil, tarçın veya limon suyu koyarak tatlandırabilirsiniz. Önce bir bardak suyu veya kaç bardaklık yapmak istiyorsak o kadar suyu kaynatıyoruz. Bir iki çay kaşığı hibiskus çiçeğini kaynattığımız su dolu bardakların içine atıyoruz. Demlenmesini beklerden tercihimize göre zencefil, tarçın veya limon suyunu koyabiliriz. 15-20 dakikada demlenen çayı süzerek çay hazırlama işlemini tamamlarız. Hibiskus çiçeğini 20 dakikadan fazla demlemeyin çünkü tadı acıyacaktır. Daha şekerli tatlardan hoşlanıyorsak içine bal katarak tatlandırabilirsiniz. Bir sefer de yapıp saklamak istiyorsanız eğer 3 günü geçmemesi şartıyla buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Hibiskus Çayının Yan Etkileri
Hibiskus çayı genel olarak herkes tarafından faydalı ve güvenli bir bitki şeklinde geçmektedir fakat bazı durumlarda bu çayında yan etkileri insanlar üzerinde görülebilmektedir örneğin, hamile bir insanın bu çayı kullanma durumunda düşüğe yol açtığı görülen durumlar vardır. Aynı zamanda doğum yapmış bayanlarda emzirme döneminde bu çayın kullanılmaması belirtilmektedir. Hibiskus çayı veya bitkisi tansiyon ve kolesterolü düşürdüğü bilindiği için bu ilaçlarla etkileşime geçebilir ve olumsuz yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden düzenli ilaç kullanan insanların hibiskus çayında oluğu gibi diğer tüm bitkisel çaylar için önce doktoruna danışması gerekmektedir. Doktorumuz bu çayları kullanmakta sıkıntı görmezse tüketebilirsiniz.